Studio Gathenhielm

Studio Gathenhielm producerar scenkonst för nya, ofta okonventionella spelplatser. Studio Gathenhielm grundades 2017 av Isabel Lagos och Kalle Leander som vidareutveckling av operakompaniet Opera Estrad. Namnet är inspirerat av samarbetet med Gathenhielmska Huset i Göteborg, som är en knutpunkt för konstnärliga kollaborationer över gränserna. Studion har skapat platsspecifika produktioner och utforskat framförallt operaformens möte med unika platser, dans och mim. I dagsläget arbetar Studio Gathenhielm med produktionsutvecklingen av operafilmen Frozen Waterfall.

 

OBS: Studio Gathenhielm ansvarar inte för evenemangsprogrammet på Gathenhielmska Huset. För mer information om huset och deras aktiviteter, besök:  gathenhielmska.se 

Isabel Lagos

Regissören och skådespelaren Isabel Lagos har mångfaldig erfarenhet som producent; allt från opera till live TV och filmfestival. Som kreativ ledare för Sweet Venues, ett prisbelönat produktionsbolag som startades i London, utmärkte hon sig på Edinburgh Fringe Festival och valdes för att representera världens största scenkonstfestival i The National Library of Scotland stadsarkiv. Hon har utvecklat ett Quality System genom DNV (Det Norske Veritas) för en teaterskola. Skolans aktiviteter utformades, detaljerades, registrerades och slutligen kvalitetsstämplades av BSI (British Standards Institute). Isabel har regisserat och producerat teaterproduktioner i England och Skottland samt grundat och drivit skådespel, filmmanus, entreprenörskap- och regikurser.

 

Sedan hon kom tillbaka till Sverige har Isabel adapterat och regisserat en julkalender för radioteatern, Shakespeares Stormen, Chekhovs Måsen, samt utvecklat en ny teaterscen för Folkuniversitetet. Hon förälskade sig i operakonsten och producerade en operaföreställning på Operahögskolan i Göteborg. För Opera Estrad har hon regisserat tre operaproduktioner. Hennes regifokus har legat på karaktärsstarka produktioner som lyfter unika spelplatser. Isabel är co-director för Gothenburg Fringe Festival och Nordic Fringe Network som arrangerar scenkonst från hela världen.

Kalle Leander

Tenoren Kalle Leander är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm, Musikhögskolan i Malmö och Musikkonservatoriet i Falun.

 

Han har gjort roller på bl. a. Kungliga Operan i Stockholm, Folkoperan, Drottningholms Slottsteater, Ystad Teater, GöteborgsOperan, Opera på Skäret och Skånska Operan. Innevarande säsong innehåller rolldebuten som Mario Cavaradossi i Puccinis Tosca. Som sångsolist har Kalle gjort över 100 konserter i Sverige och utomlands, bl.a. på Malmö Konserthus, Kungliga Slottet, Blå Hallen, Nybrokajen, Guldfoajén på Kungliga Operan, Malmöoperans foajé, Musikkens Hus i Aalborg, Aula Magna Santa Lucia i Bologna, Teatro Forlì, Opera på Skäret och Ystad International Military Tattoo. Som oratoriesolist har Kalle framträtt i Faurés och Mozarts Requiem, Johannespassionen av Bach, Beethovens Missa Solemnis, Rossinis Petite messe solennelle, Nielsens tredje symfoni och Fynsk Forår, F. Sixtens En svensk Markuspassion, Mozarts Spatzen Messe, Haydns Die Himmel och Missa in tempore belli, med orkestrar såsom Kungliga Filharmonikerna, Helsingborgs Symfoniorkester och Drottningholms Barockensemble.

 

Ett stort antal stipendier och utmärkelser inkluderar Anders Sandrews stipendium, Sture Wilhelmsons Musikstipendium och "Årets stjärnskott i Skåne". Han var finalist i den internationella Malmö Vocal Competition och har tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens nationella stipendium 5 år i rad. Kalle är en av grundarna till sommaroperan Kammaropera Syd i Skåne. Sedan förra året är han en av medlemmarna i den engelsk-svenska tenorgruppen TENORI med bas i London och Göteborg. Som skådespelare debuterade Kalle i komedin "Tre damer i leken" med bland andra Jenny Silver och Anna Bromee på Tullateatern 2017.

med stöd av

© 2017 LagosLeander productions